20 Kasım 2011 Pazar

Sınav Haftası Psikolojisi


Evet vize haftası geldi çattı. Gerçi geçen haftadan beri herkesin sınavları var benim de dahil. Ama onlar uygulamalıydı, çalışma gerektirmiyordu benim için. Şimdi sıra teoriklerde. Sınav zamanı herkes farklı bir psikolojide olur ya onlara değincem bu yazımda. Gerçi en başından beri yazı yazarak vakit harcamak istemiyordum ama zaman kısıtlı ya yazasım geldi, yapacak bir şey yok. 

Eveeet sınava 1 hafta kala herkeste ilk bu düşünce oluşur "Şimdiden çalışmaya başlamalıyım!". Bu düşüncenin, gün geçtikçe "Yarın çalışırım"lar yerini alır. Ve sınava 1 gün kala ders başına oturulur. Çok çalışkanız ya, 2 aylık konuları 1 günde çalışabileceğimizi düşünüyoruz. İlk başta notlar açılır, sayfa hesaplaması yapılır. Kendince bir plan yaparsın şu kadar çalıştıktan sonra mola vs.. "Çok da uzun değilmiş canım, bitiririm" dersin. Bir 15-20 dk, en fazla yarım saat geçer. Sıkılmalar, oflamalar, puflamalar, sisteme sövmeler, nerden geldim ben bu bölüme diye sorgulamalara başlarsınız. Sonracıma sorgulama aşamasının peşi sıra binbir türlü hayallere dalarsınız. Boş boş vakit kaybedersiniz. 


Ama hala bir özgüven vardır sizde; "Biraz dinleniyim aman nolcak, devam ederim birazdan" dersiniz. Sonra bir de internete bakmayagörün. Genelde yapacak bir şey bulamadığımız nette bir sürü zaman kaybederiz. Netten sonra "Tamam artık adam gibi başlıyorum bu derse" dersiniz. Gene biraz zaman geçer. En ufak bir seste dikkat dağılması, bir asabiyet hali ve peşinden gelen anlamlandıramadığımız bir efkar hali, bunalıma girmeler falan. Az gördüğümüz notların gözümüze çok gelmesi, yetiştirememe kaygısı. Ondan sonra saç kırıklarını kontrol etme fikri (tabi kızlar için), biraz da öyle zaman öldürme hali. Sonrasında, genelde sabahlara kadar oturan bünyedeki uyku hali. Gözlerin kapanmaması için kafeinli içeceklerin dibine vurmalar falan. Ve en sonunda pes edip "Yarın erken kalkıp çalışırım" düşüncesi kafada yer eder. Tabi bu benim gibi ikinci öğretimler için geçerli. Birinci öğretimlerin hiç şansı yok bu konuda. Anca sabahın köründe 4-5 gibi kalkıp çalışmaya çalışıyor onlar. Becerebiliyorlarsa ne mutlu da benim harcım değil valla. Neyse bu yazımı burada noktalayıp ders çalışmaya başlayacağım (inşallah).

Herkese sınavlarında başarılar. Aja Aja Fighting!

2 yorum:

  1. "yarın erkenden çalışrım"ın yerini uyku alır ya, o kötü işte ..
    Başarılarr !

    YanıtlaSil
  2. Hepsi kötü ya :) Teşekkürler. Sana da başarılar :)

    YanıtlaSil